Česky English Deutsch

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

ÚVODNÍ STRÁNKA > Aktuality > Píšou o nás v tisku - "Sortiment pro koně rozšířilo netradiční müsli"

Píšou o nás v tisku - "Sortiment pro koně rozšířilo netradiční müsli"



Píšou o nás

Sortiment pro koně rozšířilo netradiční müsli

Müsli NovaEqui obsahuje velmi malý podíl obilovinČtyři zcela nové a originální druhy müsli pro koně uvedla vloni v srpnu na trh společnost Bodit Tachov, s. r. o. Tyto produkty si již za několik měsíců získaly přízeň desítek chovatelů. Jedná se totiž o krmivo zcela netradičního složení, které působí velmi příznivě na zdravotní stav zvířat a jejich trávení.

Společnost Bodit Tachov, s. r. o. je českým výrobcem doplňkových krmných směsí pro hospodářská zvířata a kompletních mléčných krmných směsí. Firma je vlastníkem několika patentů a kvalitu jejich výrobků dokazuje také velký zájem ze zahraničí. Nedávno se jí podařilo prodat své intelektuální vlastnictví britské firmě AB Agri. Ta odkoupila práva na výrobu granulované mléčné krmné směsi pro selata, která nemá v Evropě obdoby. Společnost investuje nemalé prostředky do výzkumu a vývoje, aby mohla na trh uvádět stále nové a kvalitní produkty. Mezi aktuální novinky patří doplňkové krmné směsi pro koně prodávané pod názvem NovaEqui.

Projekt tří firem

Jak prozradil výkonný ředitel společnosti Bodit Tachov, s. r. o. Ing. Josef Rous, nové müsli pro koně NovaEqui je projektem tří subjektů z Tachovska, které spojily své síly a společně se podílely na jeho vzniku a vývoji. „Tyto produkty jsme vymysleli ve spolupráci s firmou Oldstaj, s.r.o zaměřené na parkurové koně a společností Dr. Popov,s.r.o., která se zabývá výrobou bylinných čajů a mastí. Trvalo nám několik měsíců, než jsme vyrobili něco, co koním opravdu chutná a ještě to má pozitivní vliv na jejich zdravotní stav. Výsledek funguje překvapivě dobře a je o něj velký zájem,“ říká Ing. Rous.  Jak dodává, společnost má v současné době v nabídce čtyři druhy müsli převážně pro sportovní koně, ale plánuje uvést na trh müsli také pro další kategorie. Zejména pro klisny a hříbata.

Odlišní od konkurence

Předností nových krmiv pro koně je podle Ing. Rouse odlišnost od konkurenčních produktů. „Když se chcete prosadit na trhu s novým výrobkem, musíte přijít s něčím, co chovateli přinese užitek, a zároveň s něčím originálním, co ještě nikdo jiný nenabízí,“ vysvětluje. Tato firemní filozofie se promítla i do produktů NovaEqui, které byly vytvořeny s cílem zlepšit u koní proces trávení. „Snažíme se naše müsli dělat téměř bez obilovin, protože ty zatěžují trávicí systém zvířete. Přidáváme do nich jen malou část kukuřice, ječmene nebo ovsa, ale pouze ve formě hydrotermicky upravených vloček, které jsou lépe stravitelné a energii se snažíme dodat spíše oleji a tuky,“ vysvětluje. Převážnou část krmiva však tvoří netradiční přísady, například rozdrcené lusky rohovníku, sušená jablka, semeno slunečnice, výlisky dřeně hroznového vína, extrudované lněné semínko, sójové boby, pivovarské kvasnice, sušené cukrovarské řízky, slunečnicové slupky a další. Směsi jsou charakteristické také vysokým obsahem unikátní stravitelné vlákniny od Dr. Popova (psyllium) a samozřejmě v nich nechybí ani potřebné minerální látky, stopové prvky a vitamíny. Zdrojem energie v nich je směs  několika rostlinných olejů.

Blahodárné krmivo

Pro sportovní koně je určeno müsli NovaEqui Energy s vysokým obsahem energie a tuku pro extrémní výkon. „Toto krmivo působí blahodárně na trávení a pH, podporuje čištění trávicího traktu, snižuje rizika žaludečních vředů a v neposlední řadě zlepšuje stav srsti, kůže a kopyt,“ informuje Ing. Michal Holík, který receptury nových krmiv vytvářel.
Jak dále prozradil, pro rekreační koně a koně v lehké a střední zátěži je zase určeno müsli s názvem NovaEqui Classic. Toto chutné a lehce stravitelné krmivo taktéž prokazatelně zlepšuje trávení zvířat a zároveň snižuje rizika kolik a žaludečních vředů.
Třetím produktem je müsli NovaEqui Herba, které kromě již zmíněných přísad obsahují navíc i směs bylin. Toto krmivo je vhodné pro podporu imunity koně a podpůrnou léčbu zánětů dýchacích cest. Čtvrtý produkt nesoucí název NovaEqui Plus již nemá charakter müsli, ale jedná se o bohatou směs vlákniny. Produkt je vhodný pro všechny typy koní, přičemž jeho zkrmování vede ke zlepšení a prodloužení žvýkání a regulaci trávení. Směs je vhodná  jako prevence onemocnění, ale také  pro nemocné koně a koně v rekonvalescenci.

Zájem ze zahraničí

Společnost Bodit Tachov s.r.o. byla založena v roce 1996, kdy začala s výrobou mléčných krmných směsí pro telata na zařízení Mlékárny Stříbro. Po ukončení této spolupráce v roce 1998 se firma přesunula do vlastních výrobních prostor. V témže roce do Boditu vstoupila francouzská krmivářská společnost Techna, která pomohla s financováním potřebných technologií a získala ve firmě 15% podíl.
Sortiment společnosti v současnosti zahrnuje víc jak stovku produktů, přičemž nosným programem jsou klasické mléčné krmné směsi, granulované mléčné krmné směsi a speciality pro dojnice. Výrazná část produkce se přitom vyváží do zahraničí. Ve Stříbře vyrobená krmiva putují z Čech do více jak dvaceti zemí světa včetně Vietnamu, Maroka, Tuniska nebo Izraele. Největším zahraničním trhem je však pro Bodit Anglie, Rumunsko a Francie. „Když máte originální produkt, dá se dobře vyvážet. Abychom naše výrobky zviditelnili, jezdíme s nimi po významných zahraničních výstavách. Z dlouhodobého pohledu je to nejefektivnější způsob, jak najít zahraničního zákazníka,“ říká Ing. Rous. Bodit má v České Republice víc jak 250 zákazníků, kteří nakupují významnou část produkce. „Přestože jsme malá firma, máme velmi kvalitní produkty za dostupné ceny. Přidanou hodnotou našich krmiv je, že u každého produktu Bodit měří mezní užitek a tím přispívá u chovatelů k rychlé návratnosti investice,“ dodává.

Text a foto Lenka Nejdlová